Rzut oka na definicję w słowniku języka polskiego przynosi jedną konstatację: jest to metoda dająca dobre efekty ale wymagająca większej uwagi i nakładów pracy. W dużym skrócie polega na wyhodowaniu młodych roślin i późniejszym przesadzeniu ich gruntu na wolnym powietrzu lub w szklarni czy tunelu foliowym. Warto ją rozważyć, zwłaszcza, że raz zdobyte know-how może tylko procentować. Istnieje kilka zasadniczych reguł i założeń, których nie można pominąć. Postaramy się je przybliżyć. Dotyczą w tym samym stopniu kwiatów, ziół i owoców.
Kiedy powinienem zacząć?
Paradoksalnie środek zimy nie musi być martwym okresem dla naszych upraw i ogrodowych pasji. Już w styczniu można ruszyć z przygotowaniem do rozsadów takich
kwiatów jak pelargonie, petunie czy szałwia. Połowa lutego to dobry czas na warzywa: na początek pory, bób czy karczochy. Istnieje szkoła mówiąca, że kapusta, pomidory, kalafiory czy papryka powinny być hodowane tylko metodą rozsadową. Odpowiednio wczesny start umożliwi nam w przypadku niepowodzeń na wprowadzenie korekt, tak by jeszcze zdążyć wyhodować ulubione rośliny.
Jakie warunki trzeba spełnić
Światło i temperatura są kluczowe. To pierwsze musi umożliwiać roślinie jak najdłuższą nań ekspozycję, zwłaszcza, że zimowe czy wczesno wiosenne dni nie są zbyt długie. Parapet okna, nasłoneczniona podłoga w domu czy budynku gospodarczym lub
tunel foliowy będą idealnie się nadawać. Przedział temperatury musi mieścić się w widełkach 18-25 stopni. Jeśli będzie za zimno cały wysiłek na nic. Zbyt duża bliskość grzejnika czy pieca także się nie przysłuży. Warto zadbać też o to, by dostęp do roślin był zdroworozsądkowo ograniczony dla domowych zwierząt czy małych dzieci. W innym przypadku nie trudno o przykrą niespodziankę.
Jak to się robi?
Umieszczamy kilka nasion w pojemniku. Doniczka, skrzynia, opakowanie po nabiale czy żywności dobrze się do tego nadaje. Można rozważyć także organiczne doniczki, zdecydowanie lepiej przepuszczające powietrze, zapewniające lepszy obieg minerałów w ziemi. Przygotowanie podłoża musi koncentrować się na zapewnieniu substancji w miarę wolnej od grzybów czy zanieczyszczeń. Torf i piasek zakupione w dobrym ogrodniczym sklepie spełnią oczekiwania. Dodatki organiczne odegrają swoją rolę ale nie są warunkiem koniecznym dla powodzenia naszych zabiegów. Podlewamy bardzo ostrożnie, delikatnym strumieniem wody. Inaczej ryzyko uszkodzenia, wypłukania czy wręcz zalania nasion jest bardzo wysokie.
Gdy już coś wyrośnie, trzeba wybrać największą, najmocniejszą roślinę a z pozostałych nie korzystać. Przy przenoszeniu do gruntu, co najbezpieczniej wykonać jest w połowie maja po tzw.
zimnej Zośce (o czym pisaliśmy już na blogu), konieczne jest zachowanie kilku poniższych uniwersalnych zasad:
- • Przed przenoszeniem sadzonkę warto wzmocnić, wręcz zahartować, poprzez zmniejszenie częstotliwości podlewania oraz wietrzenie, gdzie roślina doświadcza kontaktu z powietrzem oraz naturalną zmianą temperatury. Doświadczeni ogrodnicy rekomendują, by takie działania prowadzić przez kilkanaście dni poprzedzających przenosiny.
- • Szczególną atencję przykładać do korzeni, uważający by przy wyciąganiu i sadzeniu rozsadów w docelowym gruncie ich nie uszkadzać.
- • Zachować odstępy przy rozmieszczeniu sadzonek w gruncie, tak rośliny nie walczyły o dostęp do wody czy światła.
- • Paliczki i tyczki trzeba umieszczać od razu przy wysadzaniu, ponieważ robiąc to później zwiększamy drastycznie prawdopodobieństwo uszkodzenia korzeni (zdążą urosnąć).
Krótsze czekanie na pierwsze plony, zwiększenie jakości tego co nam wyrośnie, uzyskanie większych rozmiarów owoców czy warzyw to korzyści, które zyskujemy stosując rozsady. Jeśli myślimy o przenoszeniu roślin po rozsadach do
szklarni foliowej, konieczne jest poświęcenie czasu na wybór jego odpowiednich parametrów: uwzględnienie wysokości i szerokości konstrukcji, odległości pomiędzy ścianami tak by można było swobodnie pracować czy operować narzędziami lub maszyną. Z pomocą przyjść może nasz konfigurator oraz nasi dedykowani specjaliści.
Foliaki mogą mieć zastosowanie zarówno w szerokiej, niemal produkcyjnej działalności, jak i w przydomowym ogrodzie.
Roślina | Termin wysiewu na rozsadę | Czas trwania rozsady w tygodniach | Termin wysadzenia na miejsce stałe |
Arbuz | IV | 5-6 | od 15 V do 15 VI |
Bakłażan | III | 9 – 11 | od 15 V do 15 VI |
Bazylia | III | 6-8 | od 15 V |
Brokół | II-III | 6-7 | IV |
Cebula | II-III | 8-9 | przełom IV i V
|
Cukinia | IV | 5 | po 15 V |
Cząber | III | 6-8 | od 15 V |
Dynia | IV | 5 | po 15 V |
Kalafior | II | 7 – 8 | IV |
Kalarepa | II | 7 – 8 | IV |
Kapusta biała, czerwona | II | 7 – 8 | IV |
Kapusta pekińska | II | 7 – 8 | IV |
Karczoch | II | 10 – 12 | po 15 V |
Majeranek | III | 6-8 | od 15 V |
Melon | IV | 5-6 | od 15 V do 15 VI |
Ogórek | IV | 5 | po 15 V |
Papryka | III | 5 – 8 | po 15 V |
Patison | IV | 5 | po 15 V |
Pomidor | III | 5 – 8 | po 15 V |
Por | III | 8-10 | po 15 V |
Sałata masłowa | II – III | 4 – 5 | III-IV |
Seler naciowy i korzeniowy | II – III | 12 – 13 | po 15 V |
Szpinak nowozelandzki | III | 11 – 12 | po 15 V |