Zjadasz ostatnie pomidory ze swojego foliaka? Powoli żegnasz się z uprawami i ekologicznymi warzywami na swoim stole? To nie musi być koniec. Początek jesieni to doskonały moment na siew. Możesz zadbać o świeże warzywa na swoim zimowym stole. Podpowiadamy jakie uprawy wybrać.
Tegoroczna jesień jest bardzo łaskawa. Ciepłe, słoneczne dni skłaniają do spacerów i spędzania czasu na zewnątrz. Jednak pierwsze spadające liście nie oznaczają końca sezonu ogrodniczego. To nie czas, by żegnać się ze swoją szklarnią foliową. Cieplarnia chroni warzywa przed pierwszymi przymrozkami – pozwala wydłużyć sezon. Jeśli teraz wysiejesz warzywa w tunelu foliowym, możesz jeszcze liczyć na przyzwoite plony.
Spis treści
Przygotuj miejsce
Żegnasz się z pomidorami czy papryką z własnego tunelu foliowego? Usuń pozostałości roślin, aby zapobiec rozwojowi chorób i szkodnikom. Przygotuj glebę do drugiego – jesiennego sezonu. Przekop ją – to zapewni spulchnienie i napowietrzenie. Zadbaj o wzbogacenie jej nawozem organicznym. Przygotowany w ten sposób foliak jest gotowy do siewu. Co możemy posiać jesienią?
Zielony zawrót głowy: koper i sałata
Wielu ogrodników jeszcze we wrześniu sieje warzywa do gruntu. Przy dobrej pogodzie mogą liczyć na zbiór. Pod osłonami szansa na pokaźne plony jest jeszcze większa. W przypadku spadku temperatur foliak zabezpieczy uprawy. Jakie warzywa możemy jeszcze wyhodować na nasz zimowy stół?
Koperek – ten jesienny może cię pozytywnie zaskoczyć. Niekiedy udaje się dużo lepiej niż ten wiosenny. Doskonale radzi sobie w niższych temperaturach. Jeśli we wrześniu posiejesz sporą partię, możesz go zebrać, posiekać, zamrozić i cieszyć się własnym koperkiem przez całą zimę.
Sałata i sałata lodowa – w sklepach ogrodniczych znajdziesz nasiona przeznaczone do wysiewu na przełomie lata i jesieni. Nawet jeśli nie doczekasz się okazałych główek sałaty, to z powodzeniem możesz liczyć na okazałe liście w sam raz do sałatki.
Nie tylko sałata: od roszponki do szpinaku
Roszponka – to doskonała baza do sałatki. W dodatku szybko kiełkuje, doskonale radzi sobie w niskich temperaturach. Cieplarnia to dla niej idealne warunki. Przez całą jesień, a nawet zimą będzie doskonałym dodatkiem do sałatek i na kanapki.
Rukola – jej uprawa zależy w dużym stopniu od tego jakie będą jesienne temperatury. Wysiewając ją w foliowcu możesz liczyć, że wykiełkuje i da młode listki. Dzięki temu urozmaicisz swoje jesienno-zimowe sałatki.
Szpinak – w sklepach ogrodniczych bez trudu znajdziesz odmiany, które możesz wysiewać jesienią. Wysoką odpornością na niskie temperatury, a nawet przymrozki charakteryzuje się odmiana Olbrzym zimowy (Spinacia oleracea). Szpinak tej odmiany szybko rośnie i ma dorodne liście. Można je jeść na surowo, mrozić jak i wykorzystywać do gotowania czy pieczenia.
Bulwy i strączki
Rzodkiewka – to nie tylko wiosenne warzywo. Świeże rzodkiewki możesz chrupać także jesienią. Kupując nasiona sprawdź zalecenia producenta. Wybierz te odmiany, które są wskazane do jesiennego wysiewu – możesz je siać do ostatnich dni września. Dorodnych rzodkiewek spodziewaj się po 1-1,5 miesiąca.
Kalarepka – nie należy do warzyw najczęściej polecanych do wrześniowego siewu. Warto ją jednak rozważyć, bo to bulwa, która dobrze znosi niskie temperatury i ma krótki okres wegetacji. W dodatku jesienna aura jest coraz łaskawsza, więc wczesnojesienny wysiew może okazać się udany. Kalarepki nie będą tak duże jak te zbierane latem, ale przy możemy liczyć na małe bulwy już z końcem października czy początkiem listopada.
Groszek cukrowy jest postrzegany jako warzywa do wysiewania wczesną wiosną – jako jedno z pierwszych. Nie znaczy to, że nie nadaje się do październikowego siewu. Jeśli marzy nam się groszek na jesiennym stole warto wybrać wczesne jego odmiany. Jeśli jesień będzie chłodna, ale nie bardzo zimna to możemy liczyć na zawiązanie się strączków i chrupiący groszek.
Podsumowanie
Zbliżająca się jesień nie oznacza rozstania z własnymi warzywami. To drugi sezon. Cieplarnia pozwala na uprawę warzyw do późnej jesieni. Wiele warzyw możemy wysiać jeszcze we wczesną jesienią. Przygotuj tunel do jesiennego sezonu. Sięgnij po nasiona sałaty, roszponki, rukoli czy szpinaku. Wybierz te odmiany rekomendowane do jesiennego siewu. Z powodzeniem w foliowcu możesz jesienią uprawiać także warzywa bulwiaste takie jak rzodkiewka. Ciepła jesień to też duża szansa na satysfakcjonujący zbiór kalarepki.