Uważasz, że marketowe pomidory są bez smaku? Te aromatyczne, pachnące i soczyste możesz wyhodować we własnym tunelu foliowym. Druga połowa kwietnia to najlepszy moment na to, by sadzonki zaczęły trafiać pod folię.
Lato kojarzy się nie tylko ze smakiem truskawek czy czereśni, ale i pomidorów. To one stają się podstawą sałatek, trafiają na kanapki czy do słoików w postaci przecierów. Jak zadbać o to, by przez całe lato cieszyć się zdrowymi i smacznymi pomidorami z własnej uprawy?
Najlepsze efekty uzyskamy uprawiając to wspaniałe warzywo w tunelu foliowym. To sposób na przedłużenie pomidorowego sezonu. Foliak umożliwia wcześniejsze rozpoczęcie uprawy i zbiór pierwszych pomidorów nawet kilka tygodni przed tymi z gruntu. Ponadto dzięki osłonie nasze plony są chronione przed kapryśną wiosenną pogodą – m.in. przed nagłymi spadkami temperatur czy wiatrem. W tunelu łatwiej kontrolować wilgotność i temperaturę, co przekłada się na lepszy wzrost roślin, szybsze dojrzewanie owoców i większe plony.
Spis treści
Optymalna temperatura i hartowanie
Masz już własną pomidorową rozsadę lub myślisz o zakupie gotowych sadzonek? Możesz już planować uprawę. Przełom kwietnia i maja to najlepszy czas na to, by pomidorowe sadzonki trafiły do foliaka (o ważnych datach w kalendarzu ogrodnika pisaliśmy już na blogu). Decyduje o tym temperatura. By zapewnić pomidorom optymalne warunki w dzień w tunelu powinno być 18–20°C. W nocy nie mniej niż 10°C. Gleba musi być dobrze nagrzana – do 14–16°C na głębokości korzeni.
Jeśli sadzonki trzymasz w pomieszczeniu ważne, by je zahartować przed przesadzeniem do tunelu. Hartowanie to proces stopniowego przyzwyczajania ich do warunków jakie panują poza pomieszczeniem. Przez około 7–10 dni przed wysadzeniem warto wynosić naszą rozsadę na zewnątrz. Wystarczy kilka godzin dziennie. Dzięki temu sadzonki staną się silniejsze, odporniejsze. Lepiej zniosą przesadzenie na stałe miejsce.
Rozstaw roślin i podlewanie
Jeśli zahartowałeś sadzonki a w tunelu foliowym przygotowałeś żyzną, przepuszczalną glebę, to możesz zabrać się za przesadzanie swojej rozsady. Przed sadzeniem można ją jeszcze użyźnić kompostem. Przeważnie pomidory w tunelu foliowym sadzi się w odstępie 60-70 cm. Gęściej mogą rosnąć pomidory koktajlowe (w odległości 30-40 cm) od siebie. Rośliny sadzimy w dołkach o głębokości 15-20 cm.
Po przesadzeniu pomidory podlewamy. Staramy się przy tym nie zamoczyć liści i zachować umiar. Pomidora lepiej przesuszyć niż przelać. Jeśli przesuszymy pomidory, to będą one lepiej ukorzenione. Z braku wody same zaczną jej szukać.
Dobre sąsiedztwo
Jeśli w twojej szklarni foliowej znajdą się nie tylko pomidory, ale i różne inne warzywa, warto postarać się o korzystne sąsiedztwo. Dobrym towarzystwem dla pomidora są czosnek i cebula (ich zapach odstrasza szkodniki). Planując uprawy w tunelu foliowym pomidora możesz także ulokować obok roślin strączkowych, sałaty, szpinaku czy marchewki. Takie towarzystwo to większa szansa na dobre plony.
Odmiany w sam raz pod folię
Do uprawy w tunelu zblokowanym najlepiej sprawdzą się te odmiany pomidorów, które są odporne na choroby, dobrze znoszą wyższą wilgotność i mniejszą cyrkulację powietrza.
Wielbiciele dużych owoców powinni sięgnąć po klasyki takie jak:
– Malinowy Ożarowski
– Bawole Serce (Oxheart)
Do przetworów i suszenia świetnie nadadzą się odmiany śliwkowe np.:
– Roma
– San Marzano Redorta
– Malinowa Śliwka
Pomidory koktajlowe i cherry są doskonałe do sałatek i jako przekąski. Do bloków foliowych polecane są m.in. odmiany:
– Malinowy Kapturek
– Cerise
– Black Cherry
Podsumowanie
Przełom kwietnia i maja to najlepszy czas na to, żeby rozsady pomidora przesadzić do tunelu foliowego. Zanim to zrobisz, zadbaj o zahartowanie roślin. Przygotuj tez żyzną i przepuszczalną glebę. Przy podlewaniu pamiętaj, że pomidora lepiej przesuszyć niż przelać. Warto też zadbać o dobre sąsiedztwo w jego okolicy. Pomidory dobrze rosną np. w towarzystwie cebuli, czosnku czy roślin strączkowych. Odmiany pomidorów pod foilę powinny być odporne na choroby, dobrze znosić wyższą wilgotność i mniejszą cyrkulację powietrza.